Elmely Kro

Kroen ligger lige udenfor den lille midtsjællandske by, Ugerløse. Kroen er kendt på Sjælland, især i det midtsjællandske område, hvor de gamle landevejskroer i generationer har været samlingssted.

Det var, når en knurrende mave trak den rejsende indenfor, eller det var den store familiebegivenhed, som skulle markeres på festlig vis med god stemning, mad og drikke.

Lokalhistorien fortæller om Elmely Kro, at Poul Bøje Nielsens familie har en lang tilknytning til stedet. I 1947 købte brøndborer Poul Helmer Rasmussen det lille husmandssted af sin farbror Christian Rasmussen, der havde været ejer i en menneskealder.

Poul H. Rasmussen overtog bygningerne for den nette sum af kr. 15.000. Poul Helmer Rasmussen omkom ved en tragisk arbejdsulykke i en alder af 43 år i 1961.

Herefter købte hans bror, frisørmester Otto Rasmussen, ejendommen. Han og hans kone smørrebrødsjomfru Anna Margrethe Rasmussen etablerer Elmely Kro i 1964.

I løbet af få år bliver kroen et tilløbsstykke, hvor folk kommer langvejs fra for at nyde den berømte Elmely Platte. Også for de unge i Ugerløse blev kroen et populært sted, hvor de kunne spille musik på en musicbox og nyde en Cola.

Nogle år senere overtog Otto Rasmussen selv hvervet som krovært, men valgte efter nogle år at forpagte kroen ud.

I 1995 fejrede man bygningernes 100 års jubilæum – da havde der været kro i 31 år. Samme år døde Otto Rasmussen, hvorefter kroen blev solgt.   Kroens Logo – elmetræet?

Kroen kom til at hedde Elmely Kro, og det var fordi der stod en kæmpestort elmetræ ud til vejen. Det var den kendte arkitekt, professor ved kunstakademiet i København Kaj Gottlob, der tegnede et skilt med et elmetræ, som blev stillet op ud til vejen.

Kaj Gottlob stod også for opførelsen af bygningerne på Observatoriet i Brorfelde, Langebro, Knippelsbro, Det danske studenterhus i Paris og Universitetsparken i København.

Han kom jævnligt kom på kroen og spiste Elmely Platten, og som en kadeau til den gode mad, malede han kroskiltet.   Elmely Kro er i dag forpagtet af Henrik Nielsen og Poul Bøje Nielsen. Poul B Nielsen er i dag 3 generation på Emely kro barnebarn af Otto Rasmusen og Anne Margrethe Rasmussen   De to ejer desuden Restaurant SuRi og Fiskehuset på Holbæk Havn.

De er begge uddannede kokke, og har en stribe af lokale og københavnske restauranter bag sig, bl.a. Sct.Gertruds Kloster, Divan 2, Café a Porta, Hotel Strandparken,

Dragsholm Slot og kongeskibet dannebrog   Henrik Nielsen startede sin køkkenkarriere som køkkendreng og “chefopvasker” efter skoletid, på netop Elmely Kro. Både Poul Boje Nielsen og Henrik Nielsen er født og opvokset i Ugerløse, og nu begynder en ny historie med de to kokkes forpagtning af Elmely Kro.