Historien om Elmely Kro

Elmely Kros bygninger kan føres tilbage til 1700-tallet.
Stedet var først fæstested under Løvenborg gods indtil 1908, hvorefter ejendommen overgik til privat eje.
Huset fungerede som husmandssted indtil 1963, hvorefter Otto Rasmussen og hans hustru Anna Magrethe Rasmussen lavede det om til landevejskro i 1964. Efter Otto Rasmussens død blev kroen solgt til Jane og Finn Duelund, der ejede kroen fra 1995 – 2006. I samme år købte Dorte Carlé kroen og Jørgen Carlé Elmely Kro. I 2010 forpagter Henrik Nielsen og Poul Bøje Nielsen kroen. Som årene gik voksede forretningen og Poul Bøje Nielsen, der er barnebarn af Otto Rasmussen og Anna Magrethe Rasmusen, besluttede at stoppe som forpagter af Elmely Kro i 2018. Her købte og overtog han Skoemagerkroen, som han sideløbende med Elmely Kro, driver den dag i dag. I den mellemliggende periode fra 2019 – 2023 købte Henrik Kjær Elmely Kro.

De Midtsjællandske landevejskroer
I 2023 købte Poul Bøje Nielsen Elmely Kro tilbage og han var et kendt ansigt i lokalområdet, idet han til dagligt driver Skoemagerkroen med stor succes og tidligere har været ejer af Restaurant Linden og Suri i Holbæk. Af andre udmærkelser kan bl.a. nævnes, at Poul Bøje Nielsen har været ansat som kok på kongeskibet Dannebrog og lavet mad til prins Joachim og Alexandras bryllup i 1995. I dag driver Poul Bøje Nielsen landevejskroen Elmely Kro sideløbende med Skoemagerkroen, der er Danmarks ældste kongeligt priviligeret post- og dilligencekro (1521). Skoemagerkroen og Elmely Kro er siden da smeltet sammen i én fælles betegnelse ”De Midtsjællandske Landevejskroer”. Poul Bøje Nielsen er således tredje generation på Elmely Kro.

Hvor der på Skoemagerkroen er fokus på de store gastronomiske fortællinger, bliver der på Elmely Kro serveret fandens god mad og der er garanti for hygge. Elmely kro kan beskrives meget enkelt. Den gode frokost og det velsmagende køkken i form af den danske kromad anno 2024. Dansk krokøkken med et grønt aftryk eller som Poul Bøje Nielsen selv beskriver det:

Der kan sagtens være skår i porcelænet, men ikke i kærligheden til gæsten og maden. De store gastronomiske fortællinger er gemt væk, men der serveres en masse hygge og fandens god mad.” – Poul Bøje Nielsen, ejer af Elmely Kro

Elmetræet som varemærke
Elmely Kro fik i sin tid navnet Elmely Kro grundet et stort elmetræ, der dengang stod ved kroen ud til Holbæk Landevej.
Den kendte arkitekt og professor ved kunstakademiet i København, Kaj Gottlob besøgte jævnligt kroen, hvor han bestilte kroens Elmely Platte, som stadig er at finde på menukortet den dag i dag. Det var Kaj Gottlob der i sin tid valgte at tegne logoet med det karakteristiske elmetræ og foræret det til kroen, som sidenhen blev kroens varemærke. Da der ikke er flere elmetræer at spotte ved Elmely Kro grundet elmesyge, har Poul Bøje Nielsen i takt med overtagelsen, besluttet at plante et nyt Elmetræ, som forhåbentligt vil vokse sig stort i takt med kroen.